Abort hos hopper

Projektleder: Professor Jørgen S. Agerholm, Sektion for Reproduktion og Obstetrik, Københavns Universitet. Kontaktmail: Jager@sund.ku.dk

Med støtte fra Hesteafgiftsfonden gennemførtes i 2019 et forskningsprojekt, der havde til formål at undersøge årsagerne til abort hos hopper i Danmark. Dette er et område, hvor der var meget begrænset viden, og der eksisterede ikke et overblik over de tilstande, der giver abort hos hopper i Danmark. I projektet blev der indsendt 50 aborterede eller præmature dødfødte føl til obduktion og opfølgende laboratorieanalyser.

Projektet blev afsluttet den 10. november 2021 med publicering af artiklen
A Diagnostic Survey of Aborted Equine Fetuses and Stillborn Premature Foals in Denmark” i tidsskriftet Frontiers in Veterinary Science. Artikel er frit tilgængelig (publiceret open access) og resultaterne stilles gratis til rådighed. For genanvendelse af illustrationer henvises til de gældende regler for citation mm.

Graphic with link to article

Formidling af resultaterne til danske hesteejere er sket på Landsforeningens Årsmøde 2023. Præsentationen kan ses her.

Projektets hovedresultater var følgende:

  • Snoning af navlesnoren var den absolut hyppigste årsag til abort og præmatur dødfødsel, idet denne gruppe udgjorde 50% af de undersøgte tilfælde;
  • Bakterielle infektioner, der hos hopper typisk trænger ind gennem livmoderhalsen, udgjorde 12% og bestod af infektion med en række forskellige bakterietyper;
  • Infektionen med equint herpesvirus type 1 (herpesvirusabort) udgjorde 8% af aborttilfældene;
  • Yderligere påvistes infektion med equint herpesvirus type 1 i nogle fostre, som blev aborteret af anden årsag. Disse vurderes som have været i inkubationsfasen.
  • Infektion med equint herpesvirus type 4 fandtes i 8% af de undersøgte tilfælde, men i ingen af disse kunne virus påvises som årsag til aborten. 

Tak til Hesteafgiftsfonden for at have støttet projektet

Instituttet tilbyder fortsat undersøgelse af aborterede fostre og deres efterbyrd efter forudgående aftale. Da der pt. ikke er et finansieret forskningsprojektet, koster det 1.400 kr excl. moms at få undersøgt et aborttilfælde (2023 pris). Aborter sendes til: Universitetshospitalet for Store Husdyr, Agrovej 8, 2630 Taastrup, Att. Jørgen Agerholm. Indsendelse skal forud-aftales via sms til 2917 8136.

Ejere efter aftale velkomne til selv at aflevere aborterede fostre på ovennævnte adresse.

Foto af aborteret foster