Undersøgelse og forebyggelse af udvikling af slidgigt hos heste med osteochondrale fragmenter (ledmus)

Projektleder: Ditte Marie Top Adler, e-mail: dima@sund.ku.dk 

Projektet er støttet af hesteafgiftsfonden og udføres i 2025 på Københavns Universitet, Institut for Klinisk Veterinærmedicin, Universitetshospitalet for Store Husdyr, Taastrup

Formål

Osteochondrale fragmenter i led ses hos 33-44% af alle heste og kan føre til udvikling af slidgigt. På trods af hyppig forekomst, er ætiologien (årsagen) til osteochondrale fragmenter endnu ukendt, ligesom langtidsprognosen for hesten med osteochondrale fragmenter er ukendt.

De specifikke formål er derfor at undersøge:
1) Ætiologien bag osteochondrale fragmenter (ledmus) hos heste
2) Den atletiske holdbarhed (langtidsprognose) af heste med osteochondrale fragmenter
3) Forekomst og forebyggelse af slidgigt hos heste med osteochondrale fragmenter 

Aktiviteter:

1) Ætiologien bag osteochondrale fragmenter

Ætiologien undersøges ved at kirurgisk fjernede osteochondrale fragmenter (ledmus) fra heste opereret for osteochondrale fragmenter på Universitetshospitalet for Store Husdyr, Danmark undergår histopatologisk undersøgelse.

For at sikre et stort antal osteochondrale fragmenter i regnskabsåret 2025 vil fragmenter udtaget fra et større hestehospital i udlandet i en periode i løbet af 2025 også indgå i projektet.

Hovedparten af materialet forventes opsamlet i 2025, men materialeopsamlingsperioden kan forlænges til 2026.

2) Holdbarhed/atletisk karriere

Undersøges ved at opererede hestes konkurrenceresultater udtrækkes fra Dansk (og tysk) Rideforbunds database, ligesom ejerne kontaktes med henblik på vurdering af deres holdbarhed. Dette foregår i en årrække efter materialeopsamling og operation når hestene er gamle nok til at have en aktiv atletisk karriere. Det er således en del af et mere langsigtet effektmål. Der er ikke økonomisk udgift forbundet med dette langsigtede mål.

3) Forebyggelse

Ledvæske og blod udtages fra heste med osteochondrale fragmenter på tidspunktet for operation. En række udvalgte bruskmarkører måles i disse prøver med henblik på vurdering af alvorlighed af bruskskade, som sammenlignes med de arthroskopiske fund under operationen.

Disse intraoperative fund samt lokalisationen af osteochondrale fragmenter i specifikke led, vil sidenhen (når arbejdspakke 2 er tilendebragt) blive sammenholdt for samlet at kunne give en prognosevurdering for specifikke osteochondrale fragmenter. Ligeledes vil disse fund blive sammenholdt med resultaterne af arbejdspakke 1 i henhold til vurdering og udvikling af forebyggende initiativer for at forhindre langsigtede holdbarhedsproblemer hos heste med osteochondrale fragmenter.

Effekter og formidling

Som en del af projektet indgår en ph.d.-studerende. Det er ligeledes tiltænkt at der skal tilknyttes specialestuderende. Projektets resultater udgives i nationale og internationale tidsskrifter for både dyrlæger, hesteejere, landmænd og forskere.

Det forventes at projektet via sine resultater vil føre til optimeret behandling af heste med osteochondrale fragmenter og ønsket er at resultaterne fører til at økonomiske tab for hesteejere mindskes. Et langsigtet mål er at mere viden om lidelsens ætiologi (årsag) vil føre til optimeret forebyggelse og behandling og deraf øget hestevelfærd.

Sponsor:

HAF logo