Temporale ændringer i mikroRNA-ekspressionen i blodet hos føl inficeret med Strongylus vulgaris (blodorm)

Click on figure for larger image

Periode:

Projektet er støttet af Hesteafgiftsfonden og udføres i perioden januar 2025 til juni 2025. Projektet udføres ved Københavns Universitet, Institut for Klinisk Veterinærmedicin.

HAF logo

Formål:

Formålet med projektet er at undersøge, hvordan et panel af mikroRNAer (miRNA) ændres gennem de første 6 måneder af S. vulgaris infektion hos føl. Dette vil muliggøre identificering og kortlægning af miRNAernes mønstre i tidlig infektion, som han bidrage til udviklingen af nye diagnostiske biomarkører eller alternative behandlings- og forebyggelsesstrategier.

Planlagte aktiviteter:

  • Isolering og qPCR analyse af miRNA (januar-februar): Blodprøver fra et tidligere studie analyseres. 16 blodprøver fra hvert føl udvælges, og total RNA oprenses. Et panel af 24 miRNAer undersøges ved qPCR.
  • Datahåndtering og statistiske analyser (marts-april): Rådata fra qPCR kvalitetssikres og normaliseres. Temporal analyse af miRNA-ekspression udføres for at evaluere dynamikken gennem infektionsforløbet.
  • Artikel skrivning (maj-juni): Sammenfatning af resultater og udarbejdelse af en artikel til et internationalt peer-reviewed tidsskrift.

Forventede resultater:

Det forventes at kortlægge, hvordan de udvalgte miRNAer ændres under S. vulgaris infektion. Dette vil give indsigt i deres potentiale som diagnostiske biomarkører og bidrage til en bedre forståelse af parasit-værts interaktionen. Resultaterne kan fremme udviklingen af nye behandlinger og forebyggelsesstrategier.

Hovedleverancer:

Viden om hestens miRNA respons på S. vulgaris infektion med henblik på bedre diagnostik og behandling af heste med parasitter.

Formidling:

Projektets resultater forventes publiceret i et internationalt peer-reviewed open-access tidsskrift. Resultaterne vil også blive præsenteret på relevante internationale konferencer for forskere og dyrlæger.

Projektgruppe:

  • Tina Holberg Pihl, dyrlæge, PhD, lektor. Ansvarlig for prøvemateriale og studiedesign.
  • Susanna Cirera, PhD, lektor. Bistår med laboratorieanalyser og teoretisk assistance.
  • Katrine Toft, dyrlæge, Adjunkt. Udfører analyser og artikelskrivning.
  • Majbritt Mardahl, PhD, bioinformatiker. Bidrager til studiets design og statistiske analyser.
  • specialestuderende vil bidrage til laboratorie arbejdet, statistiske analyser og artikelskrivning.