Mikrobiomet i hestehud
Projektleder: Ph.d.-stipendiat Elin Jørgensen, e-mail: elinj@sund.ku.dk
Der opstår jævnligt sårinfektioner i forbindelse med kirurgi af heste. Det vides, at der i hestehud findes et utal af bakterier. Før operation forsøges disse naturligvis udryddet med kirurgisk klargøring, som indbefatter grundig afvaskning og afspritning af huden i operationsområdet efter gældende standarder. Der findes meget lidt viden hos heste om hvorvidt/hvilke bakterier der oplever/persisterer trods denne behandling. Det forventes, at bakterier, der fortsat findes i huden efter kirurgisk klargøring, er involveret i postoperative sårinfektioner. Endvidere findes der meget lidt viden om hvilke bakterier der findes i sår hos heste.
Dette forskningsprojekt har til formål opnå større indblik i hvilke bakterier, der eksisterer i huden hos heste før og efter kirurgisk klargøring, dette for bedre at forstå, forebygge og behandle postoperative sårinfektioner hos heste. Endvidere er formålet at opnå indblik i hvilke bakterier der er til stede i normal hud og i sår hos heste. Et yderligere formål er at sammenligne forskellige diagnostiske metoder, herunder dyrkninger og sekventering, til at fastlægge de bakterielle forhold i hestehud og -sår, for således fremover at kunne give bedre guidelines til diagnosticering af sårinfektioner hos heste.
Det forventes at hudmikrobiomet ikke er ens på hele hestekroppen, idet mikrobiomet på menneskehud afhænger af lokalisation. Derfor udtages prøver fra tre strategisk udvalgte steder på hestekroppen:
1) bugen,
2) bagpiben samt
3) skulderen.
Disse områder er udvalgt fordi der ofte opstår infektioner/komplikationer efter operation af bugen (kolikoperationer) og på piberne efter traumatiske sår. Ligeledes vides fra tidligere forskning af projektlederen, at der oftere opstår biofilminfektioner i lemmesår end i skuldersår, hvorfor det er interessant at undersøge forskellene i bakterielt mikrobiom på disse områder.
Partnere
- Professor, ph.d. og diplomate Stine Jacobsen, Institut for Klinisk Veterinær Medicin, KU
- Professor, dr.med. Thomas Bjarnsholt, Institut for Immunologi og Mikrobiologi samt Costerton Biofilm Center, KU
Sponsorer
Projektet er støttet af Hesteafgiftsfonden samt Foreningen KUSTOS af 1881.