Træning og fodrings indflydelse på bevægelse hos ungheste

Projektleder: Dyrlæge, Ph.D. Maj Halling Thomsen, mht@sund.ku.dk

Projektets formål

Formålet med projektet er at undersøgelse ændringer i bevægelsens symmetri hos unge travheste over 26 ugers træning, hvor hestene får tildelt to forskellige typer foder. Effekten af henholdsvis træning og foder på bevægelsessymmetrien vil blive undersøgt i dette studie. Projektet er et delstudie af et større projekt på Ghent Universitet i Belgien.

Projektets baggrund

Nedsat holdbarhed er et af de største problemer for den del af hesteholdet, der bruger hesten til konkurrence. Gennemsnitslevealderen for disse sportsheste er langt lavere end for andre typer heste og de fleste pensioneres eller aflives pga. halthed.

Symmetri/asymmetri og grad af halthed er to forskellige måder at karakterisere bevægelse på, og asymmetri er ikke nødvendigvis relateret til en bestemt grad af halthed. Dog er ukompenseret halthed på et ben direkte associeret med mindre symmetri i trav på lige linje. Man kan derfor have den hypotese at stigende grader af asymmetri er forløberen for halthed.

Hovedstudiet er et stort og tværfagligt studie, hvor København Universitets bidrag er biomekaniske målinger og bevægelsesanalyse. Studiet udføres på Ghent universitet og omfatter 14 unge travheste. Disse heste deles i to grupper, som fodres forskelligt. Grundhypotesen er, at de to fodringsgrupper vil have forskellig robusthed overfor oxidativt stress i forbindelse med hård træning. Studiet er designet som et overkrydsningsstudie, dvs. at hestene bytter fodringsgruppe. Til studiet er der på Ghent Universitet tilknyttet ernærings-, muskel-, kredsløb-, og trænings-eksperter. I studiet gennemgår hestene standardiserede træningstests, kaldet SET, hvor der bl.a. indsamles biomekaniske data. Hestene SET-testes 4 gange i løbet forsøgsperioden. Gruppen af heste er homogen genetisk og bliver udsat for samme træning og samme miljø. Det er således en unik mulighed for at undersøge, hvordan de første 26 ugers træning påvirker unge travhestes bevægelse. Dette kan så sammenholdes med resultater fra den øvrige del af forsøget. Den overordnede biomekaniske hypotese er, bevægelsen bliver asymmetrisk ved træthed og at asymmetri øger risikoen for ortopædiske skader.

Projektperiode:

15. januar 2015 – 31. december 2015

Finansiering:

Hesteafgiftsfonden har bevilget 50.000 kr. til dette projekt.

Samarbejdspartnere

  • Andrea Louise Nisse, DVM, Institut for Produktionsdyr og Heste, Medicin og Kirurgi, Københavns Universitet, Tåstrup, Danmark
  • Professor, Dr. Cathérine Delesalle, DVM, PhD, Dipl. ECEIM, Comparative and Exercise Physiology, Ghent University

Billede: Måling af kroppens accelerationer hos hest med en sensor i det dybeste punkt af sadellejet. Bevægelsessymmetri beregnes ud fra de målte accelerationer i kroppen.