Effektvurdering af ny behandlingsmetode til behandling af heste med astma (Inflammatory Airway Disease)
Projektets formål er at forbedre velfærd hos heste der lider af sygdomme i de nedre luftveje gennem bedre behandling. Dette gøres ved at vurdere effekten af ny behandlingsmulighed, hvor hestens eget blod ”dyrkes” og anvendes som behandling af hesten (http://www.equisit.eu/product/rgt).
Projektet henvender sig i første omgang til hesten med sygdommen Inflammatory Airway Disease (IAD) eller som sygdommen kaldes blandt hesteejere: astma. Den eneste effektive behandling der er for heste med sygdommen astma er at anvende steroid som behandling, enten som injektion, gennem munden eller som inhalation. Steroid er kendt for at have bivirkninger, hos heste er risikoen for forfangenhed et stort problem, og en del hesteejere fravælger at give deres hest optimal behandling grundet risikoen for bivirkninger. Desuden er der også en gruppe heste, hvor steroid ikke har nogen virkning.
Den nye behandlingsmetode der ønskes undersøgt er uden store bivirkninger samt med kort karenstid (tid fra sidste dags behandling til hesten må starte i konkurrence).
En øget viden omkring nedsat præstation og alternative behandlingsformer af sygdomme relateret til de nedre luftveje er af stor vigtighed, idet et meget stort antal heste rammes hvert år. Steroid er pt. den eneste effektive behandlingsform, men forbundet med bivirkninger og især forfangenhed er et stort problem hos heste på græs eller heste, der er let overvægtig. Som følge af den høje prævalens af IAD er sygdommen skyld i både nedsat hestevelfærd og et betragteligt økonomisk tab for den enkelte hesteejer samt for hele hesteindustrien.
Der er i øjeblikket stor international fokus på luftvejslidelsen IAD, og der er afholdt både konference og ekspertworkshop omkring emnet. Desuden bliver der afholdt en stor international konference i København 2017, World Equine Airway Symposium (WEAS) med særlig fokus på luftvejslidelser.
Samarbejdspartnere
Københavns Universitet:
- Julie Fjeldborg, DVM, PhD, Associate professor
- Helle Funch Nielsen, Equine Healthcare A/S
Swedish University of Agricultural Sciences (SLU):
- Miia Rhimakii, DVM, PhD, Associate professor
University of Kentucky:
- David W. Horohov, PhD, Professor
- Amanda Adams, DVM, PhD, Associate professor
Sponsor
The research has been generously supported by the following Danish funds:
- The Danish Horse Levy Fond (Hesteafgiftsfonden)