Biofilmdannelse og -bekæmpelse i en kronisk sårhelingsmodel hos heste

Project manager: Ph.d.-stipendiat Elin Jørgensen, e-mail: elinj@sund.ku.dk

Dette ph.d. projekt undersøger biofilminfektioner i kroniske sår.

Manglende sårheling hos mennesker skyldes ofte biofilminfektion. Biofilm er samlinger/film af bakterier, der organiserer sig og udviser stor resistens over for kroppens immunforsvar og antibiotika. Trods intens forskning inden for området, er det fortsat
problematisk at få kroniske sår til at hele, herunder især diabetiske sår og venøse sår (kredsløbskompromitterede patienter).

Den manglende fremgang i forskningen i kronisk sårheling kan bl.a. skyldes at uhensigtsmæssige dyremodeller ofte avendes. Dette projekt har til formål at

  1. udvikle en kronisk sårmodel med biofilm infektion i heste,
  2. karakterisere denne model og
  3. anvende denne model til at teste lokal anti-biofilm behandling på disse
    kroniske sår.

Hesten er valgt som modeldyr, da denne deler mange ligheder med mennesker i forhold til kronisk sårheling. En velbeskrevet kronisk sårmodel vil anvendes og sårene podes, således der opstår biofilmsdannelse. Biofilmene vil beskrives og karakteriseres ud fra biopsier, der vil bl.a. analyseres ved særlige antistofmetoder (PNA FISH) og ved avanceret laser mikroskopi samt ved karakterisering af betændelsestilstanden. Lokale overflade behandlinger vil udføres på sårene, og der vil undersøges for betændelsesniveau og helingsevne.

Der vil fokuseres på ikke-antibiotika behandlinger, idet projektet stiler mod at finde andre terapiformer end traditionelle antibiotika pga. den verdensomspændende antibiotika-resistens, der opleves i disse år. Det forventes at denne hestesårsmodel er overlegen i forhold til de mange sårmodeller der findes med små gnavere som modeldyr. Således forventes denne kroniske sårmodel med biofilminfektion i heste at blive en meget brugbar model for afprøvning af lokale overflade behandlingers effekt på biofilm og dermed på sårheling, til gavn for kroniske sårpatienter.

Fremtidige perspektiver

For den fremtidige forskning indenfor biofilminfektioner i kroniske sår er det meget vigtigt at bedre dyremodeller udvikles, derfor forventes god anvendelse af den etablerede sårmodel i heste, også efter projektets udløb (ultimo september 2018). Dette projekt vil forhåbentligt allerede forbedre behandlingen af kroniske sårpatienter, herunder både heste og mennesker. Derudover vil projektet give god indsigt i de patofysiologiske processer, der forgår i kroniske sår, hvilket på lang sigt vil fremme vores muligheder for forebyggelse og behandling.

Partnere

  • Vejleder Stine Jacobsen, professor i stordyrskirurgi, ph.d.
  • Medvejleder Thomas Bjarnsholt, professor i biofilm, dr.med, ph.d.

Relevante links

Costerton Biofilm Center - https://biofilm.ku.dk/

Sponsorer

Projektet er bl.a. støttet af Hesteafgiftsfonden.