Medicin og Kirurgi
Sektion for Medicin og Kirurgi beskæftiger sig med basal såvel som anvendelses-orienteret forskning indenfor medicinske og kirurgiske sygdomme og sundhed hos store husdyr, dvs heste, kvæg, får, ged, svin og i mindre omfang eksotiske dyrearter.
Forståelse af sygdomsprocesser
Sektionens forskning centrerer sig indenfor forståelse af sygdomsprocesser, bl.a. betændelsesreaktioner (inflammation) og disses indflydelse på dyrenes velfærd og sygdom.
Vi arbejder også med objektive målemetoder til at registrere sygdomme hos dyr, f.eks. halthed. Derudover har vi fokus på sygdomme opstået som følge af intensive dyrehold og som følge af fysisk træning af dyrene.
Endvidere arbejder vi med hygiejneprincipper og smittebeskyttelse mellem dyr og mennesker med henblik på minimering af antibiotikaforbrug og udvikling af antibiotikaresistens er en del af vores forskningsindsats.
Slutteligt forsker vi også i brug af translationelle dyremodeller, dvs. forskning i dyr med sygdomme, der også ses hos mennesker, og hvor den transdisciplinære forskning kan bidrage til viden og forståelse af sygdomme hos mennesker.
Dialog med dyrlæger og dyreejere
Sektion for Medicin og Kirurgi har tæt dialog og sparring med praktiserende dyrlæger over hele landet, som ofte henviser dyr til yderligere udredning på Universitetshospitalet. Sideløbende har vi også tæt kontakt med dyreejere i forbindelse med indlæggelse af dyrene på Universitetshospitalet.
Sektion for Medicin og Kirurgi underviser dyrlægestuderende fra deres 3. år på studiet og frem til de afslutter studiet. Undervisningen er en meget stor del af vores arbejdsopgaver, og vi har både teoretisk undervisning, såsom forelæsninger, seminarer og skriftlige opgaver og vejledning af de studerende, samt praktisk undervisning.
Den praktiske undervisning finder primært sted på Universitetshospitalet i Tåstrup, hvor kvæg, heste, får, geder, svin inddrages i undervisningen. Vi har også undervisningsaktiviteter eksternt i besætninger rundt omkring i landet.
Derudover har vi også en del E-baseret læringsmoduler samt et såkaldt skills-laboratorium, hvor de studerende kan træne praktiske procedurer på animerede dyremodeller.
Sektionsleder:
Professor MSO Rikke Buhl
Mail: rib@sund.ku.dk
Tlf.: 353-32994
Adresse:
Højbakkegård Allé 5
Bygning 8-64
2630 Taastrup