Hjælp til læmninger

Foto af får med lamVi får jævnligt henvendelser fra fåre- og gedeavlere som tilbyder, at dyrlægestuderende kan deltage i besætningsarbejdet i læmmeperioden, eksempelvis med at assistere ved fødsler, håndtere nyfødte dyr og andet arbejde, som normalt foretages af ejeren selv. Mange dyrlægestuderende er interesserede i dette, da deltagelse i normale læmninger og håndtering af nyfødte lam og kid kun er muligt i meget begrænset omfang under deres studium.

Som ansvarlige for undervisningen i drægtighed, fødsler og fødselshjælp vil vi naturligvis gerne støtte sådanne initiativer. Det ligger imidlertid ikke inden for rammerne af universitetets undervisning, hvorfor aftaler skal indgås mellem ejere og studerende i privat regi. For at fremme initiativet har jeg derfor oprettet en Facebook side - Læmmeassistance (NB. Facebook profil kræves for at se siden), hvor ejere og dyrlægestuderende kan komme i kontakt med hinanden. Profilen stilles til rådighed udelukkende til dette formål. Den må ikke anvendes kommercielt. Der kan ikke kommunikeres med instituttet eller undervisere, da profilen udelukkende har til formål at skabe kontakt mellem besætningsejere og dyrlægestuderende.

Nedenfor beskrives nogle af de forhold, som ejere og studerende skal være opmærksomme på.

Foto af får på markVejledende oplysninger

Dyrlægestuderende, der fungerer som læmmehjælpere, gør dette frivilligt i det omfang, det kan indpasses i deres studier. Alle aftaler indgås på privat basis mellem den enkelte studerende og besætningsejeren. Dette betyder, at den studerende ikke er dækket af universitets forsikring, ligesom universitetet ikke er ansvarlig for evt. fejl den studerende måtte lave under assistancen, misligholdelse af aftaler, o.a. Tilsvarende er universitetet heller ikke garant for den studerendes udbytte af opholdet i besætningen eller den faglige vejledning studerende modtager af besætningsejeren. Når dette er sagt, er det vores indtryk, at de fleste studerende er meget engagerede og får stort udbytte af den ofte betydelige praktiske erfaring, som mange avlere har.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at lovgivningen sætter grænser for hvad læmmehjælpere må gøre. Både dyrlægestuderende og ejere bør gøre sig bekendt med gældende lovgivning, herunder at dyrlægestuderende ikke må udføre dyrlægearbejde (”dyrlægegerning”). Tilstedeværelse af en dyrlægestuderende kan således aldrig erstatte, at der i en given situation må tilkaldes en dyrlæge.

Ved dyrlægegerning forstås per 19. september 2013 bl.a.

  • at tage andres dyr under behandling for nogen sygdom, til hvis behandling der kræves veterinær indsigt,
  • at tage dyr under behandling under anvendelse af lægemidler, der efter apotekerlovgivningen kun må udleveres mod recept,
  • at udøve anden virksomhed, hvor den veterinære uddannelse er af væsentlig betydning.

Da der netop ikke skal udføres dyrlægegerning, og da man udfører assistancen under ansvar af og vejledning fra ejeren, bør alle studerende kunne deltage uanset på hvilket trin af studiet de er. Der kræves således ikke specifikke kompetencer.

Såfremt man er gravid skal man være opmærksom på, at deltagelse i læmmearbejde og håndtering af nyfødte kid og lam generelt frarådes pga. smitterisici (Q feber, listeriose, klamydia, campylobacter m.fl.).